Onkruidbestrijding met heet water

Groen Xtra is aannemer van gemeente Tilburg voor het beheer en onderhoud van de openbare ruimte. Natuurlijk kijken we steeds hoe wij duurzamer kunnen werken. Duurzamer als het gaat om bevorderen van de biodiversiteit maar ook qua gebruik van materieel en grondstoffen.

Zo hebben we ook gekeken naar de huidige manier van onkruidbestrijding op verhardingen. Nu wordt het onkruid op verharding weggehaald door met wagens voorzien van stalen borstels door de straten te rijden. Het staal zorgt ervoor dat het onkruid kapot gemaakt wordt en daardoor afsterft. Afhankelijk van de plek wordt of het onkruid met een veegwagen opgeveegd of we laten het liggen zodat de natuur het zelf verwerkt. Met deze manier van werken levert een hoop lawaai en stof of. Daarnaast is de kans op schade aan straatmeubilair groot. Hoog tijd dus om te kijken of het anders kan!

Groen Xtra heeft gekeken welke manieren van onkruidbestrijding op verharding er zijn in het land en welke passend zijn met onze visie om duurzamer te werken. Firma van Esch heeft ervaring met onkruid bestrijden door middel van heet water. Het water wordt tot kookpunt verwarmd door restwarmte. Hierdoor wordt geen gebruik gemaakt van (extra) fossiele brandstoffen. Door een geïsoleerde tank-oplegger is het mogelijk het water op kookpunt op locatie te krijgen om zo het onkruid te bestrijden. Het zal voor bewoners in eerste instantie wel een raar gezicht zijn om een grote tankoplegger in het dorp te zien rijden. Maar duurzamer werken betekent anders werken. Groen Xtra gaat met deze proef buiten de gebaande paden en maakt gebruik van innovaties.

Door het hete water gaat de celstructuur van het plantje kapot waardoor het uiteindelijk afsterft. Zo ziet het er dan uit:

Omdat Groen Xtra voor een groot deel het beheer en onderhoud van gemeente Tilburg uitvoert, gaan wij in een klein, beheersbaar gebied testen of deze manier van onkruidbestrijding werkt.  Het project zal gestart worden in Udenhout. Udenhout is een gebied met diverse verhardingsmaterialen. Ook heeft het zowel grote als kleinere oppervlakten. Daardoor leent het zich prima als locatie voor deze proef.

Op plekken waar het men met het nieuwe materieel niet bij kan, wordt nog wel gebruik gemaakt van bosmaaiers en hete lucht. Firma van Esch gaat voor Groen Xtra de werkzaamheden uitvoeren. Uiteraard monitoren wij tussentijds de resultaten en hoe de proef door bewoners wordt ontvangen.

Sfeerimpressie van de werkzaamheden


Ontwerp en realisatie B-more design
in samenwerking met Schmeits websolutions