Herfst & vallen van het blad

Het is je vast niet ontgaan: de herfst heeft zijn intrede gedaan. Het verkleuren van het blad en de vele paddenstoelen die uit de grond schieten geven prachtige plaatjes. Maar de herfst kan ook voor overlast zorgen, onder andere door het vallen van het blad. Op deze pagina leggen wij je graag uit wat wij maar ook jezelf kunt doen om overlast van vallend blad zoveel mogelijk te voorkomen.

Bladruimen

Wij verwijderen bladafval van autowegen, fiets-en voetpaden in beplanting en op parkeerterreinen die van de gemeente Tilburg zijn. Hiervoor zetten we verschillend materieel in: een tractor met bladzuiger, veegwagens en bladblazers. Op particuliere terreinen ruimen wij geen blad. Dagelijks zijn wij in de wijk om te bepalen waar het blad het eerste is gevallen en waar het opgeruimd moet worden. Hierdoor zijn er geen vaste routes. We kunnen niet overal tegelijk komen maar we doen ons best de overlast te beperken. Niet alle plekken zijn bereikbaar voor ons, hierdoor zal er altijd wat blad achterblijven.

bladruimen door Groen Xtra

Bladkorven

Wij plaatsen ruim 300 bladkorven in heel Tilburg. Deze worden wekelijks geledigd. Bladkorven zijn alleen voor blad afkomstig van gemeente bomen bedoeld en niet voor ander (groen) afval. Bij misbruik van de bladkorf kunnen wij besluiten deze te verwijderen. Klik op deze Link voor een overzicht van alle bladkorven in Tilburg.

Bladafval

Het bladafval dat wij geruimd hebben gaat naar diverse depots in de stad. Vanuit deze depots gaat het blad naar een bedrijf dat van het blad compost maakt waarmee er weer voeding aan de bodem gegeven kan worden.

Wat kun je zelf doen?

Je kunt zelf of samen met anderen in je straat afspraken maken over het bladvrij houden van je buurt. Blad uit de openbare ruimte mag je op een gazon in de straat leggen en hier melding van maken via Fixi app of www.tilburg.nl/melden. Wij komen het dan zo snel mogelijk opruimen.

Tip

Laat de bladeren in de borders van je tuin gerust liggen. Ze beschermen je planten tegen de kou. En egels en andere tuindieren zullen je dankbaar zijn voor deze mooie schuilplaats!

Ontwerp en realisatie B-more design
in samenwerking met Schmeits websolutions