Nieuws

Nationale vogeltelling

De Nationale Tuinvogeltelling wordt sinds 2001 georganiseerd door Vogelbescherming Nederland en Sovon Vogelonderzoek Nederland. Op 29, 30 & 31 januari 2021 is het weer zover!

Dankzij de Tuinvogeltelling weten we hoe vogels in de winter onze tuinen gebruiken. Met die informatie kunnen deze organisaties vogels beter helpen en beschermen. Doe ook mee; het is leuk en nuttig! Kijk op voor meer informatie of om je aan te melden op:

https://www.vogelbescherming.nl/tuinvogeltelling

Vacature: Uitvoerder voor 36 uur per week

De Diamant-groep is het sociale leerwerkbedrijf van de regio waar veel mensen met afstand tot de arbeidsmarkt met veel plezier dagelijks aan de slag zijn. Haar missie is een bijdrage leveren aan de participatie van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, om zo te komen tot een inclusieve arbeidsmarkt. Hierbij werken wij nauw samen met gemeenten bij de uitvoering van de Participatiewet. 

Sinds jaren voert Groen Xtra – één van de werkbedrijven van de Diamant-groep – het beheer en onderhoud van de openbare ruimte uit voor Tilburg en omliggende gemeenten.

Klopt jouw hart sneller van het groen in de buitenruimte, heb jij groene vingers en zorg je graag samen met een gemotiveerd team van groenmedewerkers voor een mooie en schone leefomgeving in de regio Tilburg? Dan zoeken wij jou! Groen Xtra is een professioneel marktgericht groenwerkbedrijf dat onderscheidend wil zijn in de beste totaaloplossing voor haar klanten en opdrachtgevers. Wij werken hoofdzakelijk voor gemeenten waarvoor wij het totale integraal onderhoud verzorgen.

Functie

In deze functie ben je verantwoordelijk voor het managen, organiseren en coördineren van de uitvoering van werkzaamheden in de openbare ruimte. Het betreft aanleg en onderhoud volgens gebiedsgerichte onderhoudscontracten of integraal (beeld)bestek. Dat gaat onder andere om de inzet van medewerkers, machines, materialen en gereedschappen, het realiseren van de geplande opdrachten in zowel kwantitatief als kwalitatief opzicht en het zorgdragen voor het begeleiden en ontwikkelen van onze medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt. Je geeft leiding aan 3 tot 6 voorwerkers en aan gemiddeld 30 uitvoerende (groen)medewerkers. Tevens heb je direct contact met opdrachtgevers.

Functie eisen

  • MBO+ werk- en denkniveau.
  • In het bezit van rijbewijs B.
  • Kennis en ervaring met integraal groenbeheer en beeldbestekken.
  • Ervaring in een leidinggevende of begeleidende functie: je krijgt energie van het ontwikkelen en begeleiden van medewerkers.
  • Affiniteit met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, waarbij je altijd kijkt naar mogelijkheden en kansen.
  • Je bent klantgericht, een goede planner en communicatief sterk.
  • Een frisse blik én positieve instelling.

Wat wij bieden?

  • Zelfstandige, afwisselende en uitdagende functie waarbij eigen verantwoordelijkheid en het nemen van initiatief wordt toegejuicht.
  • Het salaris is conform cao gemeenten en zal afhankelijk van kennis en ervaring worden ingeschaald in schaal 8 (€ 2.484/€3.591) op basis van een fulltime dienstverband van 36 uur per week.
  • Individueel keuzebudget van 17,05 % (o.a. keuze extra inkomen, verlofdagen, pensioen)

Meer informatie?

Wil je graag meer informatie over de functie of onze organisatie, neem dan contact op met één van onze projectleiders: Bas van de Kamp / 06 55 81 25 34 of Ad Rovers / 06 55 81 25 24 of kijk op: www.diamant-groep.nl en www.groenxtra.nl

Solliciteren

Herken jij jezelf in bovenstaande, dan ontvangen wij graag uiterlijk 7 februari 2021 je reactie per mail: T.a.v. Ludy van Logten, Personeelsbureau Groen Xtra,ludy.van.logten@diamant-groep.nl

Vacature: Meewerkend voorman voor 36 uur per week

De Diamant-groep is het sociale leerwerkbedrijf van de regio waar veel mensen met afstand tot de arbeidsmarkt met veel plezier dagelijks aan de slag zijn. Haar missie is een bijdrage leveren aan de participatie van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, om zo te komen tot een inclusieve arbeidsmarkt. Hierbij werken wij nauw samen met gemeenten bij de uitvoering van de Participatiewet.  Sinds jaren voert Groen Xtra – één van de werkbedrijven van de Diamant-groep – het beheer en onderhoud van de openbare ruimte uit voor Tilburg en omliggende gemeenten.

Klopt jouw hart sneller van het groen in de buitenruimte, heb je ervaring met het aansturen en begeleiden van medewerkers en zorg je graag samen met een gemotiveerd team van groenmedewerkers voor een mooie en schone leefomgeving in regio Tilburg? Dan zoeken wij jou! Groen Xtra is een professioneel marktgericht groenwerkbedrijf dat onderscheidend wil zijn in de beste totaaloplossing voor haar klanten en opdrachtgevers. Wij werken hoofdzakelijk voor gemeenten, waarvoor wij het totale integraal onderhoud verzorgen.

Functie

Als voorman stuur je een groep van 5 tot 10 medewerkers aan. Je werkt onder opdracht van de uitvoerder. Samen met je ploeg voer je alle voorkomende werkzaamheden uit, met name in de gemeentelijke openbare ruimte. Je bent verantwoordelijk voor het voorbereiden en uitvoeren van de aanleg en het onderhoud van groenvoorzieningen volgens gebiedsgerichte onderhoudscontracten of integraal (beeld)bestek. Je verdeelt het werk, geeft instructies en zorgt ervoor dat de planning van de werkzaamheden gehaald wordt. Uiteraard draag je zelf bij aan de uitvoering van de werkzaamheden waarbij je continu aandacht hebt voor veiligheid, kwaliteit en milieu.

Eisen

  • Een afgeronde groenopleiding vmbo.
  • In het bezit van rijbewijs B.
  • Ervaring in het aansturen en begeleiden van medewerkers bij een groenbedrijf.
  • Affiniteit met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, waarbij je altijd kijkt naar mogelijkheden en kansen.
  • Ervaring in het bedienen van diverse machines en gereedschappen.
  • Goede sociale en communicatieve vaardigheden.

Wat wij bieden?

  • Zelfstandige en uitdagende functie in een op de toekomst gerichte organisatie.
  • Het salaris is conform cao gemeenten en zal afhankelijk van kennis en ervaring worden ingeschaald in schaal 5 (€ 1.814/€2.765) op basis van een fulltime dienstverband van 36 uur per week.
  • Individueel keuzebudget van 17,05 % (o.a. keuze extra inkomen, verlofdagen, pensioen).

Meer weten?

Wil je graag meer informatie over de functie of onze organisatie, neem dan contact op met één van onze projectleiders: Bas van de Kamp / 06 55 81 25 34 of Ad Rovers / 06 55 81 25 24 of kijk op: www.diamant-groep.nl

Solliciteren

Herken jij jezelf in bovenstaande, dan ontvangen wij graag uiterlijk 14 februari 2021 je reactie per mail: T.a.v. Ludy van Logten, Personeelsbureau Groen Xtra,   ludy.van.logten@diamant-groep.nl

Zwerfvuil grijpen, je kunt niet vroeg genoeg beginnen

Dat de jeugd de toekomst heeft, hebben ze bij Scouting PVG goed begrepen. Samen met de kinderen van Try out hebben zij onlangs een natuurwerkdag gehouden. Gewapend met handschoenen, gele zwerfvuilzakken, afvalknijpers en goede zin zijn ze naar buiten gegaan om zwerfvuil te grijpen.

Super leerzaam voor de kids omdat die geleerd hebben wat zwerfvuil is, en gezien hebben hoeveel er in de natuur ligt. Passant hebben kunnen zien hoe enthousiast deze kinderen de wijk en het Leypark een stukje schoner hebben gemaakt. Want zeg nu eerlijk, in een schone omgeving wandelt het toch lekkerder.

Groen Xtra is er trots op deze actie gefaciliteerd te hebben. Samen maken we ons hard voor een schoon Tilburg.

Wil jij ook wat doen ? Kijk dan op https://groenxtra.nl/ik-wil-meedoen/

Jouw mening telt !

Pak nu je kans om online mee te praten over een schone en groene stad. Vind je dat er genoeg afvalbakken staan? Of vind je wat van handhaving? Misschien heb je super toffe ideeën?

Praat mee op www.tilburgingesprek.nl

De input op deze site wordt door gemeente Tilburg meegenomen in het stadsgesprek met de gemeenteraad eind van deze maand.

#tilburgschoon #schonestad

Wie zijn toch die mensen die de binnenstad schoonhouden?

Samen met Binnenstad Management Tilburg (BMT) en de gemeente Tilburg pakt Groen Xtra, trots onderdeel van de Diamant-groep, de grootste ergernissen aan in de Tilburgse Binnenstad. De input komt uit een enquête onder inwoners en ondernemers. De belangrijkste verandering is dat onze medewerkers zichtbaarder zijn op de belangrijkste routes en daar intensiever schoonmaken. Dit betekent dat alles direct schoongemaakt gaat worden. Ook als het gewenste niveau bereikt is blijven de laatste spullen niet liggen.

Maar wie zijn nu die mensen die namens Groen Xtra de binnenstad schoonhouden? De komende maanden laten we jullie met hen kennis maken. Maak in dit tweede item kennis met Paul. Paul is al 8 jaar werkzaam bij Groen Xtra en sinds juni van dit jaar zet hij zich vol overgave in voor een schonere binnenstad.  

Behulpzaam

Paul kent het centrum als geen ander. De afgelopen 8 jaar was hij actief in het groenonderhoud in de binnenstad. “Ik ken de weg erg goed en de mensen op straat vragen me ook geregeld naar de weg”, zegt hij. Dat vindt Paul dan ook een van de leukste dingen aan zijn werk; het persoonlijk contact en de mensen verder helpen. “Ja soms voel ik me wel eens een soort gids of aanspreekpunt in de binnenstad. Maar ook mijn collega’s in het groen help ik graag op weg als ze daar om vragen. Niet dat ze dat zelf niet kunnen hoor, maar ik weet er nu eenmaal veel van en ben graag behulpzaam.”

Vliegende kiep

Doordeweeks is Paul een soort van ‘vliegende kiep’ waar het gaat om het schoonhouden van de hoofdroutes binnenstad. Hij richt zich daarbij met name op het zwerfvuil, legen van prullenbakken, maar op ook het verwijderen van graffiti, onderhoud van de plantenbakken en schone bestrating. Paul is trots op ‘zijn’ stukje Tilburg en veel kan hij zelf direct uitvoeren, maar voor sommige zaken schakelt hij een collega of het BMT in. “Tja, er valt wel eens iets op de grond wat ik bijvoorbeeld met een handspuitpomp niet wegkrijg en dan zorg ik dat een collega met onze mobiele zware hogedrukreiniger langskomt. Soms zie ik ook wel eens dat een ondernemer of bewoner zich niet helemaal aan de afspraken houdt en als ik de mensen daar niet direct op kan aanspreken, bespreek ik dat met BMT en dan gaan zij in gesprek. Dat werkt heel prettig zo”, zegt hij.

Zichtbaar

De laatste tijd valt het Paul op dat er veel zwervers zijn in de binnenstad. “Het is natuurlijk vervelend voor die mensen dat ze nu maar op weinig plekken terecht kunnen, maar ze veroorzaken wel vervuiling in de stad. Daarom probeer ik dat samen met de mensen van handhaving de vervuiling die de zwervers veroorzaken aan te pakken, alhoewel voorkomen natuurlijk beter is”, vertelt Paul. Het valt Paul wel op dat als hij zichtbaar aan het werk is in de stad dit op de een of andere manier invloed heeft op het gedrag van de mensen. “Er liggen veel peuken en kauwgom op straat, maar als mensen mij zien werken, komen ze dat vaak brengen in plaats van dat ze dat op de grond gooien en dat is natuurlijk altijd beter”, lacht hij.  

Wil je meer weten over wat Groen Xtra doet in de stad en hoe we samenwerken met ondernemers, inwoners en bezoekers voor een hogere tevredenheid over de openbare ruimte? Kijk dan eens op www.groenxtra.nl.

Holle Bolle Gijs in Spoorpark?

In samenwerking met het Spoorpark en In Actie media introduceren wij met volle trots ons filmpje over de Pak je Zakje Box in Tilburg.

Wil jij mee bepalen waar de volgende Pak je Zakje Box in Tilburg komt te staan, klik dan op deze link

Noodkap bomen vanwege iepziekte

Bij een recente controle is geconstateerd dat een boom aan de Dr. Deelenlaan en aan Sint Ceciliastraat (bij de hoofdingang Spoorpark) besmet zijn met de iepziekte.

Als een iep de iepziekte krijgt gaat hij onherroepelijk dood. De iepziekte is erg besmettelijk en het is zaak een besmette iep zo snel mogelijk te rooien en de bast te verwijderen. Daarom wordt deze iep binnen twee weken gekapt. Daarbij worden de boom en wortels verwijderd. De betreffende iep is voorzien van een bordje waarop de kap wordt aangekondigd.

De gezondheid van de iepen in de directe omgeving is goed. Om deze zo te houden is tijdens het rooien van de besmette boom een correcte afvoer van groot belang. Dit omdat gebleken is dat verspreiding van de iepziekte voornamelijk plaatsvindt door transport van hout waar de bast nog omheen zit. Zorgvuldig en veilig handelen heeft daarbij onze hoogste prioriteit.

 Voor elke boom die wordt verwijderd,  wordt door gemeente Tilburg een nieuwe geplant. Deze nieuwe boom wordt als het kan op dezelfde plek geplant, anders kijkt gemeente Tilburg waar een nieuwe boom het meest passend is.

 Het verwijderen van bomen wordt altijd voorafgegaan door ecologisch onderzoek naar diersoorten die mogelijk in de bomen leven.

Fruittuin Edmond Meliserf Tilburg

Tilburg is weer een nieuwe fruittuin rijker, namelijk op de locatie Edmond Meliserf.

Edmond Meliserf ligt tussen de Hasseltstraat en Goirkestraat in en is een klein erf omgeven door woningen, parkeerplaatsen, een hondenspeelweide en sinds kort dus ook een fruittuin.

Gemeente Tilburg ziet graag meer eetbaar fruit in de stad en toen het verzoek vanuit de buurt kwam om fruitbomen en struiken te willen in de wijk, was het besluit snel genomen.

In het voorjaar 2020 zijn hier door Groen Xtra in opdracht van gemeente Tilburg fruitbomen en struiken gepland. De achterliggende gedachte om fruitbomen en struiken te planten, is dat het de wijk niet alleen een stuk groener maakt, maar mensen ook in beweging brengt en verbindt. Want hoe leuk is het om tijdens het oogstseizoen een rondje langs de bomen en struiken te lopen en je eigen fruit te plukken? Of het groeiproces te volgen van bloesem naar fruit ?

Buiten zijn in de natuur heeft een positief effect op mensen. Het fruit plukken geeft een doel om naar buiten te gaan, maar geeft ook aanleiding om het gesprek met anderen aan te knopen.

Omdat niet iedereen kennis heeft van de soorten fruitbomen en struiken die geplant zijn, staat er sinds vandaag een informatiebord met plattegrond. Hierop staat welke boom/struik waar staat, wat voor soort het is en wanneer de bloeitijd van de vrucht is.

Doordat er veel verschillende soorten fruitbomen en struiken gepland zijn, lokt dit veel verschillende soorten insecten. En dit is goed voor de biodiversiteit.

Mooie aanwinst voor Tilburg deze fruittuin !

Ontwerp en realisatie B-more design
in samenwerking met Schmeits Websolutions