Nieuws

Zwerfvuil grijpen, je kunt niet vroeg genoeg beginnen

Dat de jeugd de toekomst heeft, hebben ze bij Scouting PVG goed begrepen. Samen met de kinderen van Try out hebben zij onlangs een natuurwerkdag gehouden. Gewapend met handschoenen, gele zwerfvuilzakken, afvalknijpers en goede zin zijn ze naar buiten gegaan om zwerfvuil te grijpen.

Super leerzaam voor de kids omdat die geleerd hebben wat zwerfvuil is, en gezien hebben hoeveel er in de natuur ligt. Passant hebben kunnen zien hoe enthousiast deze kinderen de wijk en het Leypark een stukje schoner hebben gemaakt. Want zeg nu eerlijk, in een schone omgeving wandelt het toch lekkerder.

Groen Xtra is er trots op deze actie gefaciliteerd te hebben. Samen maken we ons hard voor een schoon Tilburg.

Wil jij ook wat doen ? Kijk dan op https://groenxtra.nl/ik-wil-meedoen/

Jouw mening telt !

Pak nu je kans om online mee te praten over een schone en groene stad. Vind je dat er genoeg afvalbakken staan? Of vind je wat van handhaving? Misschien heb je super toffe ideeën?

Praat mee op www.tilburgingesprek.nl

De input op deze site wordt door gemeente Tilburg meegenomen in het stadsgesprek met de gemeenteraad eind van deze maand.

#tilburgschoon #schonestad

Wie zijn toch die mensen die de binnenstad schoonhouden?

Samen met Binnenstad Management Tilburg (BMT) en de gemeente Tilburg pakt Groen Xtra, trots onderdeel van de Diamant-groep, de grootste ergernissen aan in de Tilburgse Binnenstad. De input komt uit een enquête onder inwoners en ondernemers. De belangrijkste verandering is dat onze medewerkers zichtbaarder zijn op de belangrijkste routes en daar intensiever schoonmaken. Dit betekent dat alles direct schoongemaakt gaat worden. Ook als het gewenste niveau bereikt is blijven de laatste spullen niet liggen.

Maar wie zijn nu die mensen die namens Groen Xtra de binnenstad schoonhouden? De komende maanden laten we jullie met hen kennis maken. Maak in dit tweede item kennis met Paul. Paul is al 8 jaar werkzaam bij Groen Xtra en sinds juni van dit jaar zet hij zich vol overgave in voor een schonere binnenstad.  

Behulpzaam

Paul kent het centrum als geen ander. De afgelopen 8 jaar was hij actief in het groenonderhoud in de binnenstad. “Ik ken de weg erg goed en de mensen op straat vragen me ook geregeld naar de weg”, zegt hij. Dat vindt Paul dan ook een van de leukste dingen aan zijn werk; het persoonlijk contact en de mensen verder helpen. “Ja soms voel ik me wel eens een soort gids of aanspreekpunt in de binnenstad. Maar ook mijn collega’s in het groen help ik graag op weg als ze daar om vragen. Niet dat ze dat zelf niet kunnen hoor, maar ik weet er nu eenmaal veel van en ben graag behulpzaam.”

Vliegende kiep

Doordeweeks is Paul een soort van ‘vliegende kiep’ waar het gaat om het schoonhouden van de hoofdroutes binnenstad. Hij richt zich daarbij met name op het zwerfvuil, legen van prullenbakken, maar op ook het verwijderen van graffiti, onderhoud van de plantenbakken en schone bestrating. Paul is trots op ‘zijn’ stukje Tilburg en veel kan hij zelf direct uitvoeren, maar voor sommige zaken schakelt hij een collega of het BMT in. “Tja, er valt wel eens iets op de grond wat ik bijvoorbeeld met een handspuitpomp niet wegkrijg en dan zorg ik dat een collega met onze mobiele zware hogedrukreiniger langskomt. Soms zie ik ook wel eens dat een ondernemer of bewoner zich niet helemaal aan de afspraken houdt en als ik de mensen daar niet direct op kan aanspreken, bespreek ik dat met BMT en dan gaan zij in gesprek. Dat werkt heel prettig zo”, zegt hij.

Zichtbaar

De laatste tijd valt het Paul op dat er veel zwervers zijn in de binnenstad. “Het is natuurlijk vervelend voor die mensen dat ze nu maar op weinig plekken terecht kunnen, maar ze veroorzaken wel vervuiling in de stad. Daarom probeer ik dat samen met de mensen van handhaving de vervuiling die de zwervers veroorzaken aan te pakken, alhoewel voorkomen natuurlijk beter is”, vertelt Paul. Het valt Paul wel op dat als hij zichtbaar aan het werk is in de stad dit op de een of andere manier invloed heeft op het gedrag van de mensen. “Er liggen veel peuken en kauwgom op straat, maar als mensen mij zien werken, komen ze dat vaak brengen in plaats van dat ze dat op de grond gooien en dat is natuurlijk altijd beter”, lacht hij.  

Wil je meer weten over wat Groen Xtra doet in de stad en hoe we samenwerken met ondernemers, inwoners en bezoekers voor een hogere tevredenheid over de openbare ruimte? Kijk dan eens op www.groenxtra.nl.

Holle Bolle Gijs in Spoorpark?

In samenwerking met het Spoorpark en In Actie media introduceren wij met volle trots ons filmpje over de Pak je Zakje Box in Tilburg.

Wil jij mee bepalen waar de volgende Pak je Zakje Box in Tilburg komt te staan, klik dan op deze link

Noodkap bomen vanwege iepziekte

Bij een recente controle is geconstateerd dat een boom aan de Dr. Deelenlaan en aan Sint Ceciliastraat (bij de hoofdingang Spoorpark) besmet zijn met de iepziekte.

Als een iep de iepziekte krijgt gaat hij onherroepelijk dood. De iepziekte is erg besmettelijk en het is zaak een besmette iep zo snel mogelijk te rooien en de bast te verwijderen. Daarom wordt deze iep binnen twee weken gekapt. Daarbij worden de boom en wortels verwijderd. De betreffende iep is voorzien van een bordje waarop de kap wordt aangekondigd.

De gezondheid van de iepen in de directe omgeving is goed. Om deze zo te houden is tijdens het rooien van de besmette boom een correcte afvoer van groot belang. Dit omdat gebleken is dat verspreiding van de iepziekte voornamelijk plaatsvindt door transport van hout waar de bast nog omheen zit. Zorgvuldig en veilig handelen heeft daarbij onze hoogste prioriteit.

 Voor elke boom die wordt verwijderd,  wordt door gemeente Tilburg een nieuwe geplant. Deze nieuwe boom wordt als het kan op dezelfde plek geplant, anders kijkt gemeente Tilburg waar een nieuwe boom het meest passend is.

 Het verwijderen van bomen wordt altijd voorafgegaan door ecologisch onderzoek naar diersoorten die mogelijk in de bomen leven.

Fruittuin Edmond Meliserf Tilburg

Tilburg is weer een nieuwe fruittuin rijker, namelijk op de locatie Edmond Meliserf.

Edmond Meliserf ligt tussen de Hasseltstraat en Goirkestraat in en is een klein erf omgeven door woningen, parkeerplaatsen, een hondenspeelweide en sinds kort dus ook een fruittuin.

Gemeente Tilburg ziet graag meer eetbaar fruit in de stad en toen het verzoek vanuit de buurt kwam om fruitbomen en struiken te willen in de wijk, was het besluit snel genomen.

In het voorjaar 2020 zijn hier door Groen Xtra in opdracht van gemeente Tilburg fruitbomen en struiken gepland. De achterliggende gedachte om fruitbomen en struiken te planten, is dat het de wijk niet alleen een stuk groener maakt, maar mensen ook in beweging brengt en verbindt. Want hoe leuk is het om tijdens het oogstseizoen een rondje langs de bomen en struiken te lopen en je eigen fruit te plukken? Of het groeiproces te volgen van bloesem naar fruit ?

Buiten zijn in de natuur heeft een positief effect op mensen. Het fruit plukken geeft een doel om naar buiten te gaan, maar geeft ook aanleiding om het gesprek met anderen aan te knopen.

Omdat niet iedereen kennis heeft van de soorten fruitbomen en struiken die geplant zijn, staat er sinds vandaag een informatiebord met plattegrond. Hierop staat welke boom/struik waar staat, wat voor soort het is en wanneer de bloeitijd van de vrucht is.

Doordat er veel verschillende soorten fruitbomen en struiken gepland zijn, lokt dit veel verschillende soorten insecten. En dit is goed voor de biodiversiteit.

Mooie aanwinst voor Tilburg deze fruittuin !

Wie zijn toch die mensen die de binnenstad schoonhouden?

Samen met Binnenstad Management Tilburg (BMT) en de gemeente pakt Groen Xtra de grootste ergernissen aan in de Tilburgse Binnenstad. De input komt uit een enquête onder inwoners en ondernemers. De belangrijkste verandering is dat onze medewerkers zichtbaarder zullen zijn op de belangrijkste routes en daar intensiever zullen schoonmaken. Dit betekent dat alles direct schoongemaakt gaat worden. Maar wie zijn nu die mensen die dat allemaal regelen? De komende maanden laten we jullie met hen kennis maken. Maak in dit eerste item kennis met Pieter-Jan.

Sinds januari is Pieter-Jan werkzaam bij Groen Xtra en sinds juli levert hij op een bijzondere manier een bijdrage aan een schonere binnenstad. Dagelijks is hij op de hoofdwandelroutes actief met onze Glutton. De Glutton is een soort grote stofzuiger die zwerfvuil gemakkelijk opzuigt. “Ja daar krijg ik wel veel positieve reacties op van de mensen in de stad. Veel mensen zijn ook erg benieuwd wat voor apparaat het is en dat leg ik dan uit”, zegt Pieter-Jan.

Lekker buiten

’s Ochtends loopt Pieter-Jan een vaste route met de Glutton, in de middag daar waar het nodig is naar eigen inzicht of naar behoefte van de gebruikers en bezoekers van de binnenstad. Het werken met de Glutton vindt hij leuk en bevalt hem goed: “Ik ben de hele dag buiten, mag mijn eigen werk bepalen en heb genoeg aanspraak”, aldus Pieter-Jan. Vaak vragen mensen hem ook naar de weg. “Ik kom hier al ruim 20 jaar dus ken ik de weg wel een beetje”, lacht hij. “Laatst vroeg een chauffeur helemaal uit Italië nog naar de weg, maar gelukkig kon ik hem in het Engels verder helpen.”

Op een gemiddelde dag ruimt Pieter-Jan met de Glutton 240 liter zwerfvuil op. Dat is wel een afvalcontainer vol! Vreemde dingen komt hij ook wel eens tegen. Zoals laatst een kilo kippenvlees. “Misschien was iemand die per ongeluk vergeten maar dat is niet iets om met dit weer zomaar op straat te laten staan.”

Onverschillig gedrag

Ondanks dat Pieter-Jan veel positieve reacties van de mensen in de stad krijgt, valt hem wel op dat er dagelijks best veel zwerfvuil moet worden opgeruimd. “Je ziet bij het gedrag van sommige mensen wel een bepaalde onverschilligheid. Veel peuken of verpakkingen van etenswaren worden nog steeds op straat gegooid en niet alleen door de bezoekers. Ook ligt er vaak glas en dat ruim ik dan meteen op, want als je op de fiets naar de stad komt, wil je niet met een lekke band staan als je naar huis wilt”, aldus Pieter-Jan.

En zo zorgt Pieter-Jan er niet alleen voor dat we een schone binnenstad hebben maar ook dat jij weer lekker op je fiets naar huis kan na een bezoekje aan het centrum!

Wil je meer weten over wat Groen Xtra doet in de stad en hoe we samenwerken met ondernemers, inwoners en bezoekers voor een hogere tevredenheid over de openbare ruimte? Kijk dan eens verder op onze website.

Zo houden we het Spoorpark schoon!

In navolging van de Piushaven hebben wij afgelopen donderdag 16 juli jl. de eerste ‘pak je zakje box’ in het Spoorpark geplaatst.

Geïnspireerd door de strandpalen met afvalzakjesbox aan de Nederlandse stranden, hebben wij vanuit Groen Xtra in samenwerking met La Poubelle en Diamant-groep productie onze eigen variant gemaakt met bijbehorende papieren afvalzakjes. Trots dat wij als sociaal leerwerkbedrijf de kennis en kunde in huis hebben en zelf dit kunnen maken.

De ‘pak je zakje box’ in het Spoorpark is een succes! De afvalzakjes worden zo goed gebruikt, dat nu al om navulling is gevraagd. Fijn dat de bezoekers van het Spoorpark op deze wijze een bijdrage leveren aan een schoon park.

Heb jij goede ideeën of wil je zelf iets doen ? Laat het ons dan weten via info@groenxtra.nl

Tilburge Kermis 2020, de schôônste van het laand

We brengen door corona onze vrije tijd meer in eigen stad of land door. En hoe leuk is het dan om een aantal evenementen te hebben waar je, de corona maatregelen in  acht nemend, je vertier kunt zoeken.

Het heeft er in corona-tijd lang om gespannen, komt hij er nu wel of komt hij er nu niet de Tilburgse Kermis ?

Maar onlangs is de kogel door de kerk gegaan, er komt een Tilburgse Kermis maar wel in aangepaste vorm.

Van 17 juli tot en met 26 juli a.s. zullen er op zo’n 3 à 4 pleinen in Tilburg een 50 tal attracties staan. Dus lekker genieten van een lèkstok, een oliebol, een ritje in de draaimolen of een van de andere dingen die de kermis zo specifiek maken.

Op www.kermistilburg.nl kun je alle actuele informatie rondom de kermis Tilburg vinden.

Om ervoor te zorgen dat iedereen ook van een schone en opgeruimde kermis kan genieten, zorgt Groen Xtra ervoor dat alle kermispleinen dagelijks voor aanvang van de kermis schoongemaakt worden. Dat doen wij door zowel veegwagens als bladblazers in te zetten. Daarnaast maken wij ook dagelijks de afvalbakken leeg.

Maar ook jij kunt jouw steentje bijdragen aan een schone en opgeruimde kermis!

Door niets op de grond te gooien, maar jouw afval in de daarvoor bestemde afvalbakken te gooien, houd jij de kermis ook schoon en opgeruimd.

Want zeg nu zelf, een schone kermis daar vertoef je toch een stuk prettiger!

Zo houden we onze Piushaven schoon!

We zien dat het gebruik van de openbare ruimte, mede door corona, de afgelopen maanden is veranderd. Ontspanning, sport en ontmoeten doen we nu veel meer buiten dan binnen. Een bezoekje aan een park of natuurgebied is populairder dan ooit met als gevolg dat de vervuiling daar toeneemt.

Daarom zetten we waar nodig flexibel extra onze mensen en materieel in. Nieuw dit weekend is dat we op drukkere plekken waar gerecreëerd wordt, afvalzakjes uitdelen.

Speciaal hiervoor hebben we naar goed voorbeeld aan de Nederlandse stranden onze eigen ‘strandpaal’ gemaakt. En als sociaal leerwerkbedrijf doen we dat natuurlijk helemaal zelf! Een coproductie van La Poubelle, Diamant-groep productie en Groen Xtra. Super samenwerking!

Vanaf dit weekend is onze ‘strandpaal’ te bewonderen in de Piushaven. Heb jij hem al gespot? Post een selfie met onze ‘strandpaal’ op facebook, tag de Diamant-groep en maak kans op een prijs!

Heb jij een goed idee over hoe we onze stad nog schoner kunnen maken of wil jij ook iets doen? Laat het ons weten!


Ontwerp en realisatie B-more design
in samenwerking met Schmeits Websolutions