Je eigen tuin of balkon groener maken

We weten allemaal dat groen goed voor ons is. Een groene omgeving ontspant, maar bomen en planten zorgen ook voor verkoeling van de stad en houden het water vast zodat wateroverlast voorkomen kan worden. Als je niet weet waar je moet beginnen, kan het best lastig zijn om je tuin of balkon groener te maken. Maar groen hoeft helemaal niet zo moeilijk te zijn. Je kunt bijvoorbeeld in jouw tuin al beginnen met een aantal tegels eruit te halen en hier wat plantjes te planten. Heb je niet echt een idee wat voor planten je het beste kunt planten? Kijk dan goed naar de plek waar het plantje komt te staan. Schijnt de zon hier volop, of is het juist een schaduwplek? Als je dit weet, kun je gericht in het tuincentrum zoeken naar planten die het best floreren of de plek waar je de tegels eruit hebt gehaald.

Op je balkon kun je beginnen met het plaatsen van potten waar je planten in doet of misschien wil je wel een klimplant tegen de reling van het balkon plaatsen.

We zetten hieronder nog wat algemene tips voor je op een rij:

 

  • Begin klein! Zoals gezegd kan het best overweldigend zijn om iets met groen te doen, zeker als je dat nog nooit gedaan hebt. Begin bijvoorbeeld met een hoekje in je tuin of balkon in te richten met planten. Op deze manier kun je langzaam wennen aan het idee om planten te hebben en ervoor te zorgen. Zeker balkonplanten die in potten staan moet je regelmatig water geven om uitdroging te voorkomen. Bovendien merk je vanzelf of je de planten/potten op een handige plek hebt gezet. Zo niet kun je ze altijd verplaatsen.
  • Maak gebruik van de ruimte. Kijk eens goed naar je tuin of balkon en bedenk waar je altijd loopt of zit (dit soort plekken zijn dan niet handig om planten te planten) en welke plekken of hoekjes niet benut worden. Denk bijvoorbeeld aan een muur/schutting/reling, prima plekken om te vergroenen.
  • Kijk ook eens in de hoogte. Ook als je maar een mini balkon hebt, je kunt altijd een klimplant neerzetten die al groeiend de hele muur kan bedenken, hoe leuk is het dan om in het groen te zitten. Ook in je tuin kun je spelen met hoogte verschil waardoor je een leuke groen beleving krijgt. En denk ook eens aan een groen dak.
  • Laat je inspireren. Social media staat er bol van! Zoek op een willekeurige social naar ‘tuin of balkon ideeën’ en je ziet een keur van verschillende indelingen en gebruik van planten. Je kunt ook informatie vinden over het verzorgen van verschillende soorten planten en er zijn zelfs zogeheten plantenasiels te vinden waar je gratis of voor een heel klein bedrag toffe planten kunt vinden.

 

Ontwerp en realisatie B-more design
in samenwerking met Schmeits websolutions