De ruimte bij jou in de buurt groener maken

Ook jouw eigen woonomgeving kun je een stukje groener maken. Dat kan op verschillende manieren, die wij hieronder zullen benoemen.

  • Geveltuintje aanleggen. Een geveltuintje is een kleine strook tegen de gevel van je huis die vrij wordt gemaakt van tegels en waar je planten voor in de plaats kunt zetten. Je kunt dit zelf doen of wij kunnen dit voor je doen. Belangrijk is dat je van tevoren toestemming hiervoor aanvraagt bij gemeente Tilburg, omdat het aanleggen van een geveltuin niet altijd mogelijk is. Dat komt dan door de aanwezigheid van kabels en leidingen, maar ook kan het zijn dat na aanleg van een geveltuin het trottoir te smal is voor kinderwagens en rolstoelen. Kijk op https://www.tilburg.nl/inwoners/subsidies/geveltuintjes/  voor meer informatie en voor het aanvragen van akkoord voor een geveltuin.
  • Boomspiegeltuintje. In gemeente Tilburg zijn veel bomen geplant en je ziet vaak tussen de boom en het trottoir ruimte rondom de boom. Deze ruimte noemen wij een boomspiegel. In veel gevallen is het mogelijk om rondom deze boom een minituintje te maken. Voordat je een boomspiegel gaat beplanten, moet je hiervan melding maken bij de eigenaar van de boomspiegel/boom. Vaak zal dit de gemeente Tilburg zijn. Het toestemming vragen en het gebruiken van de boomspiegel is gratis. Je kunt je melding doorgeven door een mailtje te sturen naar natuur_groen@tilburg.nl of door te bellen met de gemeente (tel: 14013). Ook voor andere vragen over jouw boomspiegeltuintje kun je hier terecht. Heb je nu zo’n tof boomspiegeltuintje, wil je voorkomen dat er per ongeluk gemaaid wordt en wil je de buurt laten weten dat dit tuintje onderhouden wordt? Dan kun je via info@groenxtra.nl een tof bordje krijgen. Laat dan even weten waar en hoeveel boomspiegeltuintjes jij verzorgt en dan komt onderstaand bordje jouw kant op.

  • Adoptiegroen. Wil je graag een stuk grond van de gemeente adopteren voor bijvoorbeeld een buurtmoestuin? In veel gevallen kan dat! In Tilburg zijn er al verschillende initiatieven van adoptiegroen, misschien heb je onlangs wel in de krant gelezen over de Hoefstraat en Frater Mattheushof waar bewoners de handen in één geslagen hebben, een mooi stukje groen in hun wijk hebben gecreëerd én dit groen ook zelf bijhouden. Heb jij een goed idee voor adoptiegroen? Doe dan een aanvraag bij de wijkregisseur via https://www.duurzamertilburg.nl/aan-de-slag/buurt/. De wijkregisseur kijkt of je aanvraag goed is. Als het akkoord is, zorgt de gemeente ervoor dat je aan de slag kan. Door bijvoorbeeld tegels weg te halen. Je zorgt zelf voor een mooi ontwerp en betaalt de aanleg en het onderhoud van het adoptiegroen. Staat jouw stuk grond klaar, dan plaatsen wij een bord om aan te geven dat jij het groen beheert.  

Ontwerp en realisatie B-more design
in samenwerking met Schmeits websolutions