Eén van de mooiste bomen van Tilburg reïncarneert als schijf

De monumentale beuk die bij de Norbertijnenpoort stond, één van de mooiste bomen van de Tilburg, is weer terug. Of beter gezegd: een dikke schijf van de stam. Ruim anderhalve meter in doorsnee en veertig centimeter dik.

De monumental beuk werd eind vorig jaar gekapt, deze week moest boomrooierij Weijtmans met groot materiaal uitrukken om het loodzware object ‘retour’ te leveren.

,,Zoals de buurtbewoners wensten, de rode beuk werd namelijk gemist”, zegt Herman Fitters. Hij is de vrijwilligerscoördinator van de naburige kinderboerderij Kerkibo. ,,Het gat in het collectieve geheugen is nu weer enigszins gevuld en de kinderen hebben er weer een speelobject bij.”

De beuk werd tijdens een verkiezing ‘mooiste bomen van de stad’ in 2012 op nummer acht gezet en was één van de dikste bomen Tilburg. ,,Helaas was ze door schimmel aangetast”, vertelt Fitters. ,,De boom heeft heel wat meegemaakt. Zo heeft ze in de pastorietuin nog flamingo’s en apen gezien. Mensen en dieren snoepten jaarlijks in augustus van haar beukennootjes.”

De stamomtrek was vijf meter, daarom hadden medewerkers van de kinderboerderij het vermoeden dat de beuk wel 200 jaar oud kon zijn. Fitters: ,,Ouder dus dan de Goirkese kerk, die 185 jaar geleden werd gebouwd.” 

Nu ligt er alleen nog de schijf. De verwachting is dat het natuurmonumentje binnen vijf tot tien jaar uiteen zal vallen. ,,Dat is de natuur, daar moet de buurt mee leven.

Mooi dat een deel van de beuk zijn waarde behoudt door het terug te geven aan de maatschappij. Kees Weijtmans & Herman Fitters dank voor de prettige samenwerking!

Ontwerp en realisatie B-more design
in samenwerking met Schmeits Websolutions